Δεν είναι αναγκαίο να κλείσει κανείς ραντεβού για τις περισσότερες εξετάσεις. Για ορισμένες ειδικές εξετάσεις (όπως το σπερμοδιάγραμμα) θα ήταν καλό να έχει προηγηθεί συνεννόηση με το εργαστήριο.
Η γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των ερυθροκυτταρικών δεικτών, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρών, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων.
Στην εξέταση δεν περιλαμβάνεται η μέτρηση σακχάρου και χοληστερίνης, τα οποία ανήκουν στις γενικές εξετάσεις check-up.
Οι αιμοληψίες για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σίδηρος κλπ) γίνονται κατά τις πρωινές ώρες, προκειμένου να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός για τουλάχιστον 12 ώρες. Κατ΄εξαίρεση μπορεί να γίνει αιμοληψία και το απόγευμα με συνεννόηση με το εργαστήριο.
Μόνο στη καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος και στο test-pap δεν πρέπει η εξεταζόμενη να έχει περίοδο.
Οδηγίες:
Παρατηρήσεις:
Για τη συλλογή των ούρων χρησιμοποιούνται αποστειρωμένοι ουροσυλλέκτες ( από φαρμακεία).
Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν την έναρξη αντιβιοτικής θεραπείας.
Είναι απαραίτητη η διατήρηση των ούρων σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο (αν δεν είναι εφικτή η προσέλευση στο εργαστήριο εντός 2 ωρών).
Παράγεται από τα ωοθυλάκια και είναι ενδεικτική για τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια. Η τιμή της μεταβάλλεται σταδιακά (μειώνεται), όσο μεγαλώνει η γυναίκα μειώνεται και η γονιμότητά της. Η μέτρηση της AMH μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα και μέρα (ανεξαρτήτως φαγητού και κύκλου).
Φυσιολογικές τιμές:
16-30 ετών:
30-40 ετών:
40-50 ετών:
πάνω από 50 ετών:
Η τιμή της AMH δεν αποτελεί απόλυτο κριτήριο γονιμότητας της γυναίκας. Πρέπει πάντα να συνδυάζεται με άλλες εξετάσεις και τη συμβουλή γυναικολόγου.
Οι βιταμίνες, είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση των βιολογικών λειτουργιών του οργανισμού. Όταν ο οργανισμός δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, οι μεταβολικές διεργασίες δεν εξελίσσονται κανονικά και ως εκ τούτου ο οργανισμός δε δύναται να λειτουργήσει σωστά. Η ανεπάρκεια των βιταμινών έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, είτε αυξάνοντας την ευπάθεια σε διάφορες ασθένειες, είτε προκαλώντας κάποια συγκεκριμένη αβιταμίνωση.
Η βιταμίνη C περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Ιδιαίτερα σε εσπεριδοειδή, φράουλες, τομάτες, αρακά.
Στην εξέταση δεν περιλαμβάνεται η μέτρηση σακχάρου και χοληστερίνης, τα οποία ανήκουν στις γενικές εξετάσεις check-up.
Η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, νευρικότητα, μειωμένη άμυνα σε λοιμώξεις ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνη για την ευαισθησία των ούλων.
Η θειαμίνη είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς καθώς και των πνευμόνων, ενώ σχετίζεται και με την μεγιστοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Η θειαμίνη βρίσκεται σε όσπρια, φιστίκια, αναποφλοίωτο ρύζι, κόκκους ολικής αλέσεως.
Η Ριβοφλαβίνη (Β2) συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ είναι απαραίτητη για την κυτταρική αναπνοή.
Η Ριβοφλαβίνη (Β2) βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρια, πουλερικά), σε δημητριακά, σπαράγγια, μπρόκολο, σπανάκι.
Η νιασίνη είναι σημαντική σε όλα τα κύτταρα, καθώς συμβάλλει στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Προλαμβάνει καρδιοπάθειες και συντελεί στην ενίσχυση της μνήμης.
Πηγές της βιταμίνης Β3 είναι το ψάρι, το συκώτι, τα φιστίκια και οι ηλιόσποροι.
Η έλλειψη της προσβάλλει το δέρμα και το νευρικό σύστημα.
Η Β12 είναι απαραίτητη στην αιμοποιητική λειτουργία, στην ομαλή ανάπτυξη και ισορροπία του νευρικού συστήματος και στη διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού ιστού.
Η Β12 βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα και το τυρί, καθώς και στο συκώτι.
Η έλλειψη της οδηγεί σε αναιμία, νευρολογικές παθήσεις καθώς και σε νοητική καθυστέρηση.
Το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία βοηθά στη σωστή ανάπτυξη και το μεταβολισμό. Είναι αποφασιστικής σημασίας βιταμίνη για την αναπαραγωγή και διαίρεση του κυττάρου. Μαζί με την Β12 συμβάλλει στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
Κύριες πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, σόγια, συκώτι καθώς και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Η έλλειψη του φυλλικού οξέος προκαλεί παθήσεις και μεγαλοβλαστική αναιμία.
+30 210 901 0124
ΜΑΧΗΣ ΑΝΑΛΑΤΟΥ 54, Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ
Είσοδος Μελετίου Βασιλείου 33
Ωράριο λειτουργίας: 7:30- 12:00, 17:00-20:00
και Σάββατα: μόνο με ραντεβού
Μάχης Αναλάτου 54
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το μικροβιολογικό εργαστήριο. Όλες οι απαντήσεις που σας απασχολούν.